micro:bit workshop
De micro:bit is ontwikkeld om kinderen van 7 tot 14 jaar kennis te laten maken met de digitale wereld. Het is een soort van mini-computertje dat vol zit met sensoren zoals onder andere een paar knoppen, een versnellingsmeter (gebruikt om schudden te kunnen detecteren bijvoorbeeld) en aanraaksensoren. Het heeft een aantal LEDs die je aan – en uit kunt zetten en je kunt een speakertje aansluiten. Door al deze opties kun je allerlei verschillende dingen maken met de micro:bit. Je kunt bijvoorbeeld een spel maken zoals steen-papier-schaar. Het schudden van de micro:bit zorgt ervoor dat er een afbeelding getoond wordt met de LEDs, dat is dan willekeurig ofwel een steen, een vel papier of een schaar. Je kunt ook een instrument maken, zoals een piano gemaakt van fruit. Het aanraken van een stuk fruit zorgt dan voor een specifiek geluid dat uit het speakertje klinkt. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Kinderen kunnen ervoor kiezen om een voorbeeld project na te maken, of ze kunnen hun creativiteit de vrije loop laten en zelf met een idee voor een project komen. Alles is mogelijk.
Er is een eenvoudige en intuïtieve programmeer omgeving beschikbaar voor de micro:bit. De voorbeelden worden stap-voor-stap doorgelopen met ondersteunende illustraties. Op de manier worden kinderen voorzichtig geïntroduceerd aan programmeren. Ze leren de manier van denken van programmeren en komen in aanraking met verschillende programmeer concepten. Naarmate de kinderen meer vertrouwd raken met het programmeren van de micro:bit zijn er steeds meer opties te gebruiken in de programmeer omgeving. Deze groeit in zekere zin mee met de capaciteiten van de kinderen. Om alvast geïnspireerd te raken en te zien wat er allemaal mogelijk is met de micro:bit neem een kijkje op https://makecode.microbit.org/#.
Benodigdheden
– De kinderen hebben GEEN eerdere ervaring nodig met de micro:bit of met programmeren
– De kinderen werken samen in groepjes van 2. Elk paar heeft 1 computer of smartphone nodig, deze zijn niet in de cursus inbegrepen. Er hoeft verder geen speciale software geïnstalleerd te worden, toegang tot internet is voldoende.
– Elk team zal met 1 micro:bit werken. Deze worden beschikbaar gesteld vanuit de cursus. Er is een optie om de micro:bits na afloop aan te schaffen.
– Er moet een groot scherm of beamer aanwezig zijn om dingen klassikaal te kunnen laten zien.
Kosten
Verschillende omstandigheden en de grootte van de groep hebben invloed op de kosten. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken!.